Emzirme Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Emzirme Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Emzirme İşleminden Önce Ellerinizin Temiz Olduğundan Emin Olun

Hijyen hayatın her döneminde önemli olan bir detay ama söz konusu bebek sağlığı ve hijyeni olduğunda daha da dikkatli olmak gerekiyor. Yeni doğan bir bebeğin bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmadığı için mikroplara karşı daha da duyarlıdır.

Bu yüzden emzirme işleminden önce annenin ellerini yıkaması bebeğin sağlığını koruma yolunda çok önemli bir adımdır.

Emzirmede Doğru Pozisyonu Bulmak Önemlidir

Verimli ve hem anne hem de bebek için konforlu bir emzirme için doğru pozisyonu bulmak da son derece önemlidir. Anne rahat bir pozisyonda olmalı, bel ve sırt bölgesi gerekirse bir yastıkla desteklenmelidir.

Bebeğin emzirildiği kolun altı da desteklenmeli, anne kendini tamamen rahat hissedeceği bir pozisyonda oturmalı ve bebek emzirme esnasında memeye doğru çekilerek çenesi memeye yaslanmış vaziyette tutulmalıdır. Emzirme sırasında bebek anneye olabildiğince yakın konumda tutulmalıdır. Bu pozisyonda bebeğin boynu da yorulmadan rahat bir şekilde tutulabilir. 

Meme Başları Her Emzirmeden Önce ve Sonra Temizlenmelidir

Emzirme sırasında gerekli olan hijyen sadece elleri kapsamaz. Meme uçları da temizlenmeli ve bu temizlik işlemi sürekli yenilenmelidir. Bu işlemle meme başlarında oluşması muhtemel bakterilerin yok edilmesi sağlanmış olur.

Meme başı temizliğinde kolonyalı mendil gibi kokulu ve parfümlü malzemeler değil yeterli miktarda steril su tercih edilmelidir ve meme uçları durulanmalıdır.

Emzirme Sırasında Bebeğin Yeterli Nefes Alması Önemlidir

Emzirme esnasında bebeğin burnunun açık olması ve yeterli nefes aldığından emin olunması gerekir. Annenin memesinin bebeğin  burnunu kapattığı durumlarda bebek emmeyi bırakacağı için emzirme işlemi kesintiye uğrar.

Bu yüzden emzirme işlemi sırasında bebeğin burnundan yeterli nefes alıp alamadığı kontrol edilmeli, eğer burnunda doluluk varsa dikkatli bir şekilde temizlenmelidir.

İlaç Kullanımı Durumunda Mutlaka Hekime Danışılmalıdır

Emzirme döneminde annenin yiyip içtiği her besin sütüne karışarak bebeğe geçer. Bu sebeple emzirme döneminde olan annelerin beslenme şekillerine çok dikkat etmesi gerekir. Tam da bu noktada hekiminiz size nasıl beslenmeniz gerektiğini detaylı şekilde anlatacaktır.

Hekimin önerileri doğrultusunda beslenmek bebeğin sağlığı açısından büyük önem teşkil eder. Bir önemli nokta da emzirme döneminde ilaç kullanımıdır. Eğer anne herhangi bir sebepten ötürü antibiyotik türü ağır ilaçlar kullanmak durumunda ise bunu mutlaka kadın-doğum hekimiyle paylaşmalı ve onun önerileri ışığında hareket etmelidir.

Anneler Emzirme Döneminde Stresten Uzak Durmalıdır

Eğer emzirme döneminde annede doğum sonrası depresyon ve buna bağlı stres yaşanıyorsa bunun olumsuz etkileri bebeğe de yansıyacaktır. Stres altındaki annede süt miktarı azalma gösterir. Sütü azalan anne bebeğini tam anlamıyla besleyemez ve bebek ihtiyacı olan gıdayı alamazsa sağlık anlamında ve ilerleyen dönemlerde problemler yaşanabilir.

Bebek ayrıca bu durumdan psikolojik olarak da etkilenecektir. Emzirme işlemi kesintiye uğradığında bebekle anne arasındaki duygusal bağ da yeterince kurulamayabilir. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda emzirme döneminde anne moral açısından iyi bir durumda olmalı, derin nefes alarak rahatlamalı ve kendisini strese sokacak durum ve olaylardan uzak durmalıdır.

Başa çıkılamayan stres durumlarında ise bir uzmandan destek almak son derece önemlidir.

Etiketler: Blog
Ekim 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR