Hamilelikte Trimester Dönemi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Hamilelikte Trimester Dönemi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Trimester Nedir?

9 ay süren hamilelik döneminin üçer aylık her bir periyoduna trimester dönem adı verilir. Latince kökenli olan trimester terimi üç ay anlamına gelmektedir. Birinci, ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde anne adayında ve bebeğin gelişiminde birtakım değişiklikler yaşanır. “Trimester nedir?” sorusunun yanıtından sonra gelin kademe kademe o değişim yolculuğuna göz atalım…

Trimester Dönemlerinde Neler Yaşanıyor?

1. Trimester Dönemi

Normal şartlarda 40 hafta süren hamileliğin ilk 3 aylık dönemine 1. Trimester Dönem adı verilir. Hafta olarak hesaplayacak olursak 0 ila 13 haftalık süreci kapsayan bu dönem hem anne adayının gebelik haberini aldığı hem de bebeğin organlarının oluşmaya başladığı dönem olarak da adlandırılabilir.

1. Trimester dönemdeki gelişmeleri adım adım açıklayacak olursak;

*Bebeğin kalbi, böbrekleri, omuriliği, ciğerleri, kolları ve bacakları ile başı oluşmaya başlar.

*Bebeğin göbek bağı ve bebeği kuşatan plasenta oluşmadan önce, onun beslenmesini sağlayan yolk kesesi; dalak, ilik ve karaciğerin oluşumları ile birlikte yok olur.

*Bebeğin birbirine bitişik olan parmakları bu dönemin sonlarına doğru birbirinden ayrılmaya başlar.   

*Kıkırdak ve kemik yapısı belirginleşmeye başlar.

*İlk zamanlarda birbirinden uzak olan gözler yüzün ön kısmına doğru yaklaşarak gerçek formuna yakın hale gelir.

*Minik bebeğiniz idrarını 1. trimester dönemde yapmaya başlar. İçinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutan bebek, yeni oluşmaya başlayan böbrekleriyle bu sıvıyı süzüp tekrar amniyon sıvısının içine bırakır. 

*Minik bebeğinizin bu ilk üç aylık dönemde küçük bir mandalina boyutunda olduğunu duymak sevinçten gözlerinizi yaşartabilir. Evet o artık küçük bir mandalina büyüklüğünde ve boyu da ortalama 7-8 santim uzunluğa ulaşmış durumdadır.

Peki ya anne adayında yani sizde ne gibi değişimler yaşanır bir de ona bakalım.

*Tipik gebelik şikayetleri olan mide bulantısı, kusma ve kokulara karşı hassasiyet.

*Bitkinlik, yorgunluk ve uykulu olma hali

*Çok sık idrara çıkma ihtiyacı

*Memelerde hassasiyet

*Bağırsaklarda tembellik

*Duygusal anlamda yaşanan gelgitler

2. Trimester Dönemi

Gebelikte ilk üç ayı geçirdikten sonra sıra geldi 2. trimester denilen ikinci üç aylık döneme. Gebeliğin 14. haftası ile 27. haftası arasındaki döneme denk gelen 2. trimester için anne adayının gebelik sürecine biraz daha uyumlanıp daha rahat ettiği bir dönem diyebiliriz. Çünkü artık fiziksel ve ruhsal anlamda hamilelik sürecine uyum sağlayan anne adayı daha konforlu bir evreye geçiş yapmıştır.

İlk 3 aylık döneme göre bulantı ve kusma şikayetleri büyük ölçüde azalmış ve keskin duygusal geçişler yumuşamıştır. Peki bu ikinci üç aylık periyotta minik bebeğinizde ne gibi değişimler gözlemlenir gelin şimdi de ona bakalım.

*Bebeğin gözleri yüzde olması gereken yere tam olarak yerleşir ve artık göz kapakları oluşmaya başlar.

*Bebeğiniz hızla büyürken yağ tabakası da artmaya ve kilo almaya başlar. O artık orta boy bir portakal büyüklüğüne yaklaşmış ve pembe olan cildi üzerinde lanugo adı verilen ince tüyler de oluşmaya başlamıştır.

*Bebeğinizin akciğer gelişimi hızla sürer ve cinsel organı da belirgin hale gelmeye başlar.

*2. Trimesterde seslere duyarlı hale gelen bebeğiniz sizin sesinizi de ayırt edecektir. Artık onunla konuşabilir, ona şarkı söyleyebilir ve güzel müzikler dinletebilirsiniz. 

*Yüzüne ifade veren kaşları, saçları ve tırnakları oluşmaya bu dönemde başlar.

*Artık onun karnınızdaki varlığını bilmekle kalmaz aynı zamanda hissetmeye de başlarsınız çünkü ilk minik tekmelemeler bu döneme denk gelmektedir.

*Bebeğinizdeki en güzel ve sizi heyecanlandıran gelişmelerden birisi de mimikleri olacaktır. Ultrason ekranında gülümseme, kaş çatma, hayret gibi yüz ifadelerini gördüğünüzde hissedeceğiniz duyguların tarifi ne yazık ki yok. O adeta duyguları olan bir canlı ve size kavuşmak için gün sayıyor. Dokunma ve tutarak kavrama yetisi de bu dönemde gelişir.

*El ve ayak izleri oluşmaya devam eder. O artık özel bir birey. Tamamen özel ve eşsiz.  

*2. trimester dönemin sonuna yaklaştığınızda bebeğiniz artık küçük bir karnabahar büyüklüğüne ulaşmış demektir. Boyu yaklaşık 36-38 santim, ağırlığı da yaklaşık 900 grama ulaşmıştır. 

Ya sizdeki değişimler?

İkinci Trimester dönemde anne adayında meydana gelen değişimleri ise şöyle sıralayabiliriz:

 *Midede ekşime ve yanma şikayetleri

*Karnınızın gittikçe büyümesine bağlı olarak karın cildinde kuruluk, gerilme ve kaşıntı

*Ciltte renk tonunda değişiklikler

*Kramp şikayetleri

*Vajinal akıntı

3.Trimester Dönemi

Ve serüvenin son dönemecindeyiz. Son 3 aylık dönem olan 3. trimester artık gebeliğin son dönemleri ve heyecan dorukta. Hem bebeğinizin hem de sizin kilo artışınızın hızlandığı bir dönem olan 3. trimester, gebeliğin 28. haftası ila 40. haftası arasındaki döneme denk gelmektedir. Bu süreçte minik bebeğiniz ne durumda? Hemen bakalım.

*Bebek gelişimi son hızla devam ediyor. O artık hızla kilo alıyor ve hareketleri daha belirgin hale geliyor. Doğuma son bir iki hafta kala ise hareketleri kısıtlanacak çünkü o artık içeride rahatça hareket edemeyecek kadar büyük.

*Bu dönemde bebeğinizin emme yeteneği gelişiyor ve doğar doğmaz anne sütü ile beslenebilmek için sabırsızlanıyor.

*Bu dönemde bebeğiniz daha uzun süre uyuyor.

*Beyin ve sinir hücreleri büyük ölçüde oluşmuş olsa da özellikle beyin hücrelerinin artışı sürüyor.

*Akciğer gelişimi de devam eden bebeğiniz artık doğum kilosuna çok yaklaşmış halde. Minik yavrunuz ortalama 50- 52 santim boyunda ve 3 ile 3.5 kilogram ağırlığında.

Anne olmaya çok az bir süre kala, yani gebeliğinizin son dönemlerinde siz ne durumdasınız bir de ona bakalım.

*Ciltte oluşan çatlaklar daha belirgin bir hal alır.

*Yalancı rahim kasılmaları hissedilir.

Gebelik yolculuğunuzun son periyodu olan 3. trimester artık doğum denilen heyecanlı finale doğru ilerlemektedir. Bu aynı zamanda minik bebeğinizi kucağınıza alarak bu mucizeyi doyasıya yaşamanız için çok az bir zaman kaldığı anlamına da gelir. O halde son hazırlıkları yapabilir ve bu anların tadını çıkarabilirsiniz.

Etiketler: Blog
Ekim 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR